Gràcia per la independència Gràcia per la independència Gràcia per la independència Gràcia per la independència Fotografia realitzada per Tul-la - Estelada Gràcia per la independència
sopar-debat aquest vespre al C.A.T.
sopar-debat d'aquest vespre al C.A.T.

Malgrat el No, Catalunya Sí que hi ha guanyat

El resultat final del referèndum a Escòcia no és amb el que tots havíem somiat però, encara que és cert que un Sí a la independència hauria significat una empenta pel nostre propi procés, també ho és que el balanç final continua sent positiu malgrat el No sorgit de les urnes.

Per començar, l’aventura empresa pels escocesos ha situat en el punt de mira mundial les nacions que aspiren a ser estat i després de la repercussió mediàtica que ha tingut arreu del món el cas escocès, totes les mirades s’han girat ara cap a Catalunya.

Alhora, tot el procés escocès, des de la convocatòria del referèndum fins a la campanya i la votació final també ha posat en evidència els diferents tarannàs dels estats dels quals formen part Escòcia i Catalunya. Des de Londres David Cameron ha seduït des del cor i des de la raó i en cap moment el Govern britànic ha qüestionat el dret dels ciutadans escocesos a decidir el seu futur.

L’Estat espanyol, en canvi, continua negant la sobirania del poble català, el seu passat i, per si això no fos poc, ho ha regat tot amb una bona dosi d’insults i amenaces estratosfèriques. A ulls de molts europeus aquesta manera de procedir resta lluny de l’esperit europeu i de com hauria de procedir un estat regit per preceptes democràtics universals. Això, sens dubte, ha sumat simpaties a la causa catalana i davant l’agitació política que es preveu fins al 9 de novembre, encara en sumarem més.

Per últim, hem après una lliçó dels escocesos: cada procés és diferent i no ens podem comparar amb el seu cas. Ells han fet un referèndum pactat i nosaltres haurem de trobar el nostre propi camí per poder decidir si volem seguir formant part de l’Estat espanyol o construir-ne un de nou. Això ens ha de donar energies renovades per continuar endavant amb alegria, força i determinació.

Organitza:
Agraïments: