Gràcia per la independència Gràcia per la independència Gràcia per la independència Gràcia per la independència Fotografia realitzada per Tul-la - Estelada Gràcia per la independència
Xerrada de Jutje Vidal i Agustí Carles

Santiago Vidal: "Quan les lleis esdevenen cadenes, el poble, legítimament, les pot trencar"

La sala d'actes de la Biblioteca Jaume Fuster de la plaça Lesseps ha quedat petita aquest dilluns per escoltar el jutge Santiago Vidal. Més de 300 persones han seguit les explicacions del magistrat de l'Audiència de Barcelona sobre el futur del procés català.

Ha intervingut en primer lloc el jurista de l'ANC Agustí Carles que ha explicat amb detall el Dret de Petició dins la campanya "Signa un Vot". L'ha descrit com un instrument inèdit, democràtic, "inserit en l'ADN dels catalans", i que en hipotètiques situacions adverses pot arribar a ser de gran utilitat en mans dels nostres representants democràticament elegits.
Seguidament ha pres la paraula el jutge Santiago Vidal qui, en una estimació de calendari que ha qualificat de realista, ha situat la durada del procés de creació del nou Estat en entre 3 i 5 anys. "És possible que haguem d'acabar demanant que s'hi pronunciï el Tribunal Internacional de Justícia de La Haia", "hem de seguir els passos que pugui homologar la Comunitat Internacional". Santiago Vidal ha afirmat amb rotunditat que el 9 de novembre votarem i ha descartat totalment qualsevol reacció de tipus violent des de l'Estat espanyol, atesa la vigilància d'Europa.

Ha augurat que a partir del 26 de maig (el dia després de les eleccions europees) els moviments polítics es dispararan, amb un previsible augment de les hostilitats verbals des de l'Estat espanyol en paral·lel a discrets contactes polítics. Ha visualitzat dues possibles opcions un cop passat l'11 de setembre. La primera contempla una oferta del govern espanyol llaminera, "una gran pastanaga", que preveu seria rebutjada per la societat catalana en arribar massa tard. La segona, sense oferta i amb la suspensió del Decret de convocatòria de la Consulta del President Mas. "En aquest cas tenim dues opcions: acatar o desobeir. Desobeir un estat que ja no serà el nostre és una opció totalment legítima".
Finalment, en el torn de preguntes, ha donat algunes pistes sobre l'esborrany de Constitució que prepara juntament amb nou altres magistrats i que aquestes últimes hores ha estat notícia. El futur Estat hi és concebut com una República no presidencialista i amb un poder judicial modern i àgil, radicalment oposat al model espanyol.

Organitza:
Agraïments:

Imatges

Xerrada de Jutje Santiago Vidal i Agustí Carles
Sala d'actes de la Biblioteca Jaume Fuster
Jutge Santiago Vidal
Jutge Santiago Vidal

Videos