Gràcia per la independència Gràcia per la independència Gràcia per la independència Gràcia per la independència Fotografia realitzada per Tul-la - Estelada Gràcia per la independència
Xerrada realitzada, per professionals de l'educació, a la Biblioteca Vila de Gràcia: Immersió,
Xerrada realitzada, per professionals de l'educació, a la Biblioteca Vila de Gràcia

"Hem de plantar cara als atacs a la immersió lingüística"

La sala d’actes de la Biblioteca Vila de Gràcia es va omplir dimarts 1 d’abril per escoltar la taula rodona titulada “Immersió, l’escola que volem”, amb la participació de Miquel Strubell, Àngels Folch, Josep Maria Cervelló, Jordi Altarriba, Àlex Castillo i Josep Maria Artigal. L’acte estava organitzat per l’Assemblea Terrritorial de Gràcia de l’ANC.

Josep M. Artigal, especialista en immersió i membre de l’ANC de Gràcia, va introduir l’acte i va subratllar el fet que els nens aprenen el que usen i, per tant, els idiomes els usen tant a l’escola com fora de l’escola, al pati o a casa o al carrer. Per Artigal, no té sentit que es divideixen les hores de classe al 50% entre català i castellà.

Àngels Folch, mestra des del 1972 i membre de la Sectorial de l’ANC Docents per la Independència, va explicar que és bàsic no caure en provocacions, com la del diari El Mundo que deia que Ensenyament havia acceptat que una escola fes la meitat de les classes en castellà atenent a un requeriment judicial. Tot i això, va reconèixer que hi ha escoles que ja ho fan així ara.

Josep M. Cervelló, de Somescola.cat, va parlar de la importància de no separar els nens per la llengua, perquè l’escola té molt a veure amb la igualtat d’oportunitats per a tothom. També va dir que el català és una llengua assetjada i que les actituds cofoies de la situació que teníem fins ara no eren convenients, perquè els atacs són constants. Cervelló va assegurar que la immersió lingüística va néixer del consens socials i que aquest sistema ha estat tot un èxit.

Jordi Altarriba, de la Coordinadora d’AMPAs de Gràcia va dir que “s’ha de plantar cara als atacs contra la immersió, perquè el problema és imminent”. Àlex Castillo, de la Federació d’Associacions de Mares i Pares de Catalunya, va relatar com la gent immigrada dels anys 60 i 70 volia que els seus fills aprenguessin català perquè era la llengua que els permetia pujar dins la societat.

Finalment, Miquel Strubell, director de la Càtedra de Multilingüisme de la UOC, va dir que la immersió crea irritació entre els nacionalistes espanyols, però que no hi ha cap dret enlloc a ser educat en cap idioma en particular. També va remarcar que, des del 1983, els castellanoparlants poden rebre la primera instrucció en la seva pròpia llengua.

(Crònica de l’acte feta gràcies a la col·laboració de Liz Castro, de Vilaweb)

Dia: Dimarts, 01 d'abril de 2014
Hora: 19:30h
Organitza: Anc Gràcia per la independència

Imatges

Immersió, l'escola que volem