Gràcia per la independència Gràcia per la independència Gràcia per la independència Gràcia per la independència Fotografia realitzada per Tul-la - Estelada Gràcia per la independència
Sala i Martín: "No us preocupeu per l'economia, penseu en el que us diu el cor"

Sala i Martín: "No us preocupeu per l'economia, penseu en el que us diu el cor"

L’economista Xavier Sala i Martin aplega unes 500 persones en una xerrada organitzada per l’ANC-Gràcia i l’Orfeó Gracienc.

“La raó principal per marxar d’Espanya és l’oportunitat de fer les coses d’una manera diferent”, ha dit Xavier Sala i Martín aquest dijous, 13 de març, a Gràcia. “Però això no pressuposa que les fem bé”, ha afegit. Aquest és un dels nombrosos arguments a favor de la independència de Catalunya que ha desgranat el catedràtic d’Economia de la Universitat de Columbia a l’Orfeó Gracienc, en un acte organitzat conjuntament per aquesta entitat i l’Assemblea Territorial de Gràcia de l’ANC.

La xerrada de Sala i Martin ha desbordat totes les previsions d’assistència. Gairebé 300 persones han pogut seguir les explicacions de l’economista en directe, a la sala d’actes, i prop de 200 més ho han fet en una sala annexa gràcies a una pantalla de vídeo que retransmetia l’acte en directe. Un bon nombre de persones s’han quedat al carrer sense poder entrar per falta de més aforament. A peu dret i amb l’ajuda d’un senzill Power Point, l’economista de les americanes de colors ha estat gairebé dues hores explicant els seus arguments favorables a la independència de Catalunya i desmuntant les amenaces i anuncis de cataclismes que van arribant d’Espanya. “És l’hora dels adéus?” era el significatiu títol de la xerrada.

Sala ha començat parlant de dividend fiscal i del pagament de les pensions, però ha deixat aviat els termes excessivament economicistes per entrar a tocar altres qüestions: la vergonya d’una Europa que accepta estats nascuts de guerra i podria expulsar una part de la seva ciutadania per expressar el seu vot. O la possibilitat de participar en institucions europees que permeten el lliure comerç i tenir l’euro sense haver de ser membre de la UE, com ara els passa a Suïssa i Noruega.

“És veritat que la independència és un camí amb incerteses”, ha dit Sala i Martín en un moment del seu parlament, “però també ho és que seguir a Espanya és certesa de corrupció i és impossibilitat de reformar res. La independència no soluciona per ella sola cap dels molts problemes que tenim, però ens dóna la oportunitat de començar de zero”. L’eminent economista ha explicat també que el principal canvi que notarem quan siguem independents és que, per fi, “no tindrem un estat que ens va sistemàticament en contra. Per tant, pitjor que ara no anirem. No us preocupeu per l’economia, aquest no és el problema, penseu en el que us diu el cor.”

Després de la xerrada, Sala i Martin encara ha tingut ànims per dedicar mitja hora més a contestar preguntes del públic, que havien estat formulades per escrit i recollides per voluntaris de l’ANC. Preguntat per com veu el procés tal com va ara, ha dit que el veu "amb molt bons ulls, perquè s’està duent d’una manera impecablement democràtica, pacífica i encomanant felicitat”. En aquest sentit, ha felicitat l’Assemblea Nacional Catalana per “la feina brutal de lideratge del país que està fent”. I ha acabat formulant un desig: “m’agradaria que Catalunya fos un exemple a nivell planetari, perquè a partir d’ara les fronteres no es decidissin mai més ‘a hòsties’, sinó mitjançant els vots”.

Organitza:
Agraïments:

Imatges

L’economista Xavier Sala i Martin aplega unes 500 persones en una xerrada organitzada per l’ANC-Gràc

Videos


Xerrada de Sala i Martín, realizada a l’Orfeó Gracienc, el passat dijous 13 de març

Segona part de la xerrada de Sala i Martín, realizada a l’Orfeó Gracienc